2015-03-03

Paukščių stebėjimas Omane

Įžanga
Omanas lieka vis dar mažai žinoma šalis ne tik paukščių stebėtojams, bet ir turistams iš Lietuvos. Kelionę į šią šalį galima planuoti poilsiniais, pažintiniais ar paukščių stebėjimo tikslais, o taip pat tuos tikslus suderinti priklausomai nuo turimo laiko bei finansinių galimybių.
Omano paukščių sąraše yra virš 520 rūšių. Šalis yra ties Vakarų Palearktikos riba ir daugelį mums įprastų paukščių rūšių galima pamatyti ir čia, tačiau šalies šiaurėje gali būti sutinkamos rytinės rūšys iš Indijos subkontinento, o pietuose stebėtų rūšių sąrašą papildys Afrikos paukščiai.
Mūsų rekomenduojamas informacijos šaltinis bei kelionės vadovas yra Dave E. Sargeant ir Hanne & Jens Eriksen knyga “Birdwatching guide to Oman” (2-as leidimas). Informacija iš šios knygos yra pateikta ir šiame straipsnyje. Aktualios informacijos galima rasti svetainėje - http://www.birdsoman.com/. Taip pat mes daug naudingų praktinių patarimų ir tikslių vietovių koordinačių radome šiuose dviejuose užsienio paukštininkų straipsniuose (angl. trip report):
     Petter Olsson ir jo draugų kelionės į Omaną

Šalies teritorijoje galima išskirti pagrindinius paukščių stebėjimo regionus (žr. žemėlapį):
1.    Maskatas ir apylinkės
2.    Al Batinah
3.    Šiaurės rytų pakrantė
4.    Al Hajar kalnai
5.    Barr Al Hikman ir Masirah
6.    Pietryčių pakrantė
7.    Dhofar
8.    Centrinė dykuma

Paminėtinas ir Musandamo pusiasalis su to paties pavadinimo Omano gubernija, tačiau atskirta Jungtinių Arabų Emyratų ir tai reiškia, kad jei norėtumėte aplankyti ir šią teritoriją, tai vizas reikės pirkti du kartus. Mes šioje šalies dalyje nebuvome.
Kelionės planavimas
Palankiausia aplankyti Omaną tarp spalio ir kovo mėnesių, nes oras tuo metu yra vėsiausias - temperatūra tarp 20 ir 35 laipsnių. Rugsėjį ir balandį temperatūra jau pakyla iki 40 laipsnių, o vasaros laikotarpiu karštis dar didesnis. Populiariausias lankymo mėnuo - lapkritis, kai gausu žiemojančių paukščių ir geriausias laikas plėšrūnų stebėjimui. Mums pavyko kelionę suplanuoti kovo pirmoje pusėje, kai jau buvo prasidėjusi migracija.
Oficiali Omano kalba - arabų, tačiau anglų kalba irgi plačiai naudojama. Kelio ženklai, iškabų ar kitų nuorodų užrašai dažniausiai yra tiek arabų, tiek anglų kalbomis. Susikalbėti angliškai atokiuose šalies kampeliuose kartais būna sunku, bet vietiniai labai draugiški ir pagrindinius klausimus galima išspręsti gestų kalba.
Omano valiuta - rialas, kuris dalinamas į 1000 baisų (smulkesnių vienetų), todėl kartais gali gąsdinti kainos užrašytos tūkstančiais. Omano rialas “pririštas” prie JAV dolerio kursu 1:2,6$.
Pradėti kelionę Omane galima keliais būdais. Pagrindinis susisiekimo oru taškas yra sostinė Maskatas. Maskatą galima pasiekti dauguma avialinijų, o oro uoste išsinuomoti automobilį. Tačiau jei ieškosite lėktuvo bilietų, tai matysite, kad kitas variantas - skrydis į Dubajų, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), kuris yra gerokai pigesnis. Lietuvos piliečiams nuo 2014 metų kovo išankstinių vizų į JAE nereikia (jos išduodamos atskridus oro uoste), o ir Dubajaus miestas tikrai vertas dėmesio. Nuo Dubajaus iki Omano pasienio yra tik apie 150 km., keliai labai geri, todėl mes ir pasirinkome kelionę iš Dubajaus automobiliu. Atskridome Turkijos avialinijomis per Stambulą. Dubajaus oro uoste iš Dollar kompanijos pasiėmėme automobilį, kurį užsisakėme iš anksto internetu per rentalcars.com. Prieš kelionę radome informacijos, kad Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas netinka JAE ir Omane, norint išsinuomoti automobilį privalu turėti tarptautinį vairavimo leidimą (angl. International Driving Permit). Lietuvoje kelios įmonės padeda gauti šį dokumentą (žinoma, už papildomą mokestį), kuris iš tiesų yra originalaus dokumento vertimas į kitas kalbas (tame tarpe ir arabų) ir galioja tik kartu su Lietuvos vairuotojo pažymėjimu. Mes pasinaudojome http://www.ididl.com paslaugomis (kaina mažesnė, nei lietuviškų tarpininkų) ir užsisakėme patys. Dokumentus atsiuntė per dvi savaites, o galiojimas pakankamas ir kitoms kelionėmis, kur panašaus dokumento gali prireikti.
Keliauti automobiliu šalyje pigu, nes kuro kaina yra tik 0,12 rialo, t.y. ~0,30 euro centų. Visi nuomojami automobiliai turi oro kondicionierius bei paprastai yra su automatine pavarų dėže. Kaip jau minėta, keliai Omane ir JAE yra labai geri, daugelis naujai asfaltuoti, vyriausybės daug investuoja į šalių infrastruktūros gerinimą.
Omano viza kainuoja 5 rialus už iki 10 lankymosi šalyje dienų, 20 rialų - ilgesniam laikotarpiui. Mūsų laukė dar vienas netikėtumas pasienyje - išvykimo iš JAE mokestis 30 UAD (kiek daugiau nei 7 eurai). Gerai, kad tokio mokesčio nėra Omane, o taip pat grįžtant atgal jokių mokesčių mokėti nereikėjo.
Kelionės pradžia. Omano šiaurinė dalis
Prieš iškeliaudami į Omaną aplankėme Dubajuje nuolat laistomus žemdirbystės laukus (angl. Pivot Fields, koordinatės 25.17,55.43). Išankstinio leidimo patekti į laukus gauti nereikia, tačiau prie vartų reikia paaiškinti, kokiu tikslu nori įvažiuoti į privačią teritoriją ir įvažiavus būtina laikytis tik ant keliukų, netrukdyti dirbančiai technikai ir nevaikščioti po pasėlius. Deja, dėl šių tvarkos pažeidimų paukštininkai eilę metų nebuvo įleidžiami į šiuos laukus, todėl visur internete išplatinti JAE paukštininkų prašymai laikytis taisyklių ir netinkamu elgesiu neužkirsti kelio kitiems ateityje patekti į vertingą teritoriją. Laukuose, kuriuose ieškodami vandens ir žolėje esančių vabzdžių, gausiai renkasi įvairūs kalviukai, vieversiai, tilvikiniai, žalvarniai, garniai, mainos bei plėšrūnai. Šie Dubajaus laukai garsėja kaip vieta, kur buvo aptiktos įvairios retenybės ne tik JAE. Mes retenybių neaptikome, bet smagiai praleidome laiką ir įsirašėme pirmąsias rūšis į kelionėje stebėtų paukščių sąrašą.

Mūsų numatytas maršrutas ėjo pajūriu, tai ir JAE-Omano sieną kirtome ties Kalba miestu, kur pradėjome Omano kelionę nuo Al Batinah regiono. Šiaurės vakarinėje Omano pakrantėje gyvena daugiau kaip ketvirtadalis šalies gyventojų ir važiuojant nuo pasienio su JAE iki sostinės Muskato (virš 300 km.) atrodo, kad važiuoji per nesibaigiančią gyvenvietę. Natūralu, kad paukščiais gausios lankytinos vietos yra netoli vandens telkinių ar pajūryje. Al Batinah regione aplankėme Shinas miesto apylinkes (koord. 24.75, 56.47) bei Ras As Sawadi paplūdimį (koord. 23.78, 57.79). Buvome ir prie Sohar miesto esančioje (koord. 24.31, 56.75) anksčiau garsioje tarp paukščių stebėtojų fermoje (angl. Sunfarm), tačiau ji jau nebeeksploatuojama, o tuo pačiu nebelaistoma, dėl ko paukščių ten labai sumažėję. Iš įdomesnių mums rūšių paminėtose vietose stebėjome indines bei baltauodeges pempes, mongolinius kirlikus, plokščiasnapius bėgikus, kvatoklius bei adeninius kirus, kirasnapes žuvėdras ir labiausiai mūsų trokštamą krabinį sėjiką Ras As Sawadi paplūdimyje.
Sostinės Muskato apylinkėse buvome numatę aplankyti kelis taškus - Al Ansab lagūną, Al Qurm nacionalinį parką ir Al Amrat sąvartyną. Al Ansab lagūna (koord. 23.56, 58.33) žinoma kaip puiki vieta tiems paukštininkams, kuriems tenka labai trumpam apsilankyti Maskate. Ši vieta yra nuotekų valymo įrenginių teritorijoje. Teritorija aptverta ir į ją galima patekti tik per vartus. Tačiau, kadangi aplink buvo intensyviai remontuojami ir perdaromi keliai-magistralės, mums tiesiog nepavyko rasti įvažiavimo, o laiko turėjome mažai. Keliai tikriausiai jau dabar sutvarkyti ir šią vietą pasiekti bus lengviau, vadovaujantis aktualiais žemėlapiais. Al Qurm nacionalinis parkas yra miesto centre, gausiai laistomos pievos bei vandens kanalai pritraukia paukščius, aplinka gražiai sutvarkyta, visur žydi gėlės ir pasivaikščiojimas po parką yra labai malonus. Al Amrat sąvartynas (koord. 23.48, 58.52) - visai kitokia vieta. Čia paukštininkus labiausiai traukia plėšrūnai, tačiau didžiausia jų koncentracija yra rudenį - lapkričio mėnesį. Mes plėšrūnų čia radome mažai.
Iš įdomesnių mums rūšių sostinės regione stebėjome stepinę lingę, didžiuosius erelius rėksnius (Omane mažasis rėksnys yra retai aptinkamas) bei karališkuosius erelius, mongolinius ir didžiasnapius kirlikus, kelias dešimtis terekijų bei plokščiasnapių bėgikų. Muskato regione nakvojome Yiti paplūdimyje (koord. 23.534, 58.68), kur galima pasistatyti palapinę, o ankstyvą rytą praleisti ieškant paukščių.
Toliau važiavome Šiaurės rytų pakrantės regionu. Al Hajar kalnus praleidome, nes mūsų automobilis nebuvo keturiais varomais ratais, o kalnuose, kad pasiekti paukščių vietas reikia nuvažiuoti kelias dešimtis kilometrų neasfaltuotais ir gana duobėtais keliais. Nemažai taškų galima pasiekti ir su paprastu lengvuoju automobiliu, bet tam reikia daug laiko. 
Kelias šiaurės rytų pakrante eina šalia Qurayyat, Sur bei Al Hadd miestų. Quriyat miesto (koord 23.25, 58.93) apylinkėse puikus paplūdimys bei seklūs sąsiauriai, kurie pritraukia paukščius. Paplūdimyje buvo pavakarėje ir pastebėjom, kad pradėjo rinktis automobiliai. Tai vienoje, tai kitoje vietoje “išdygo” laikini vartai ir vietiniai pradėjo žaisti futbolą, kuris labai populiarus visoje šalyje. Nakvynės vietą susiradome Tiwi tarpeklyje (Wadi, koord. 22.80, 59.24), kur galėjome pasistatyti palapinę, o ryte praleidome kelias valandas ieškodami paukščių.
Pravažiavę Sur miestą, sustojome Jirama sąsiauryje (koord. 22.49, 59.72), kurio išdžiūstantis dugnas pritraukia tilvikus. Užsukome ir į Ras Al Hadd miestelį, kur pakrantėje yra milžiniškų žaliųjų vėžlių perimvietės. Toje vietoje yra rezervatas, tačiau taip pat ir kempingas, kuriame galima praleisti naktį ir stebėti vėžlius, kai jie nakčiai grįžta iš jūros. Tiesa, peri šie vėžliai nuo liepos iki lapkričio, tai mūsų kelionės metu jų nebuvo ir ilgam toje vietoje mes nepasilikome.
Toliau pasiekėme Ras Al Khabbah iškyšulį (koord. 22.226, 59.81) nuo kurio atsiveria puikus vaizdas į jūrą ir ta vieta tinkama jūros paukščių stebėjimui.
Barr Al Hikman ir pietryčių pakrantė
Skubėjome toliau, nes mūsų kelionės pagrindinis tikslas buvo - Barr Al Hikman. Ši vieta žymi žiemojančiais tilvikiniais paukščiais, kur jų susirenka milijonai. Pagrindinė stebėjimo vieta yra Shannah paplūdimys (koord. 20.745, 58.72), kur atoslūgio metu yra tikras rojus tilvikų stebėjimui. Kita puiki vietą yra Filim žvejų miestelis. Šiose vietose gausu jūršarkių, juodakojų, mongolinių, didžiasnapių kirlikų, jūrinių sėjikų, didžiųjų kuolingų, laplandinių griciukų, raudonkojų, žaliakojų tulikų, krantinių tilvikų, mažųjų, teminko, juodkrūčių bei riestasnapių bėgikų, tikučių, smiltinukų, gaidukų ir akmenių. Mus labiausiai džiugino rasti kūdriniai tilvikai, terekijos, plokščiasnapiai bėgikai, o taip pat sunkiai rasti keli laibasnapiai bėgikai ir labiausiai ieškoti krabiniai sėjikai. Krabinių sėjikų pavyko rasti 66 paukščių būrelį, kuriame du paukščiai buvo žieduoti spalviniais žiedais. Barr Al Hikman apylinkės tokios puikios paukščių stebėjimui, kad ten išbuvome dvi dienas, o paskui grįždami iš pietų dar dvi. Toliau judėjome pajūriu į pietus link Dhofar regiono per pietryčių pakrantę.
Pakeliui sustodavome pasidairyti paukščių, nes kelionė laukė tolima. Viena iš sustojimų vietų - Khawr Dhurf (koord. 18.94, 57.345). Smėlėtu keliuku važiavome kiek leido mūsų automobilis. Toliau ėjome pėsčiomis. Įlankoje maitinosi pulkai paukščių - smailiauodegės, rudagalvės, šaukštasnapės antys, dryžgalvės kryklės, laukiai, kelios įprastos rūšys tilvikų, plėšriosios žuvėdros, paprastieji flamingai ir girnovės. Grįžę prie mašinos radome atvažiavusį vietinį arabą, kuris angliškai bandė sužinoti ar mums nieko neatsitiko, nes iš toli pastebėjo mūsų vienišą automobilį ir atskubėjo į pagalbą. Paaiškinus, kad mums viskas gerai ir mes čia stebime paukščius, jis išvažiavo, o mes judėjome toliau.
Pietryčių pakrantėje buvo numatytas pagrindinis tikslas - Ash Shuwaymiyyah kabantys sodai (koord. 17.934, 55.527). Vieta taip vadinama dėl aukštai iš kalnų tekančio šaltinio, kurio vanduo krenta pakopomis ir susirenka dar aukštai baseine, o iš jo teka toliau specialiu lataku ir krenta žemyn. Dėl vandens gausos aplink daug augmenijos, kuri auga slenksčiais, o tuo pačiu gausu ir paukščių. Vakare ten atsigerti atskrenda smiltvištės. Ši vieta tinka ir nakvynei, o vakare ar ankstų rytą galima išgirsti pelėdų ūkavimų. Važiuojant žvyrkeliu pakelėse dažnai sutinkamos įvairios kūltupių rūšys. Taip pat pajūrio paplūdimyje galima stebėti arabinius kormoranus bei kaukėtuosius padūkėlius.
Dhofar regionas ir centrinė dykuma
Toliau važiuodami pietryčių pakrante judėjome link Dhofar regiono. Vakarop atvykome į Mirbat miestą, kur pajūryje galima stebėti jūrinių paukščių migraciją. Nakvojome tiesiog paplūdimyje, kad ankstyvą rytą būtume pasiruošę stebėjimui. Deja, kitas rytas buvo mums nesėkmingas, migracija buvo labai maža, matėme tik įprastas kirų rūšis. Kita vieta - Tawi Atayr miestelis, šalia kurio yra milžiniška smegduobė (koord. 17.113, 54.56), kurios dugne telkšo vanduo (iš viršaus jo nesimato). Smegduobės skardžiuose peri juostuotasis sakalinis erelis, o taip pat gali praskristi nepalinis ar karališkasis ereliai. Aplink augančiuose krūmynuose aptikome jemeninius svilikėlius, o kiek toliau matėme skraidant afrikinę rojinę musinukę.
Kita regiono įdomi vieta - Khawr Rawri (koord. 17.04,54.44) į kurią galima patekti tik nusipirkus bilietą, nes teritorijoje yra senovinio Samahram miesto griuvėsiai. Čia vienu metu galima prisiliesti prie Omano senovės bei per monoklį stebėti vandens paukščius tarp kurių randamos ir baltaskruostės žąselės.
Dhofar regione daug nuostabių vietų paukščių stebėjimui. Tokia yra ir Wadi Darbat (koord. 17.09, 54.44). Tai vietinių ir turistų pamėgta vieta, panaši į parką, nes ten daug medžių, kurių pavėsyje galima pasislėpti nuo kepinančios saulės, o šalia esančios upės vagoje ir karščiausiu periodu lieka kažkiek vandens. Tarp medžių šakų skraido afrikinės rojinės musinukės bei geltonpilviai žalieji balandžiai.
Atvykę į Dhofar pagrindinį miestą Salalah užsisakėme viešbutį. Viena iš priežasčių ten apsistoti buvo vos už kelių šimtų metrų esantis Crown Plaza viešbutis (kuris buvo ne mūsų kišenei), kurio golfo laukuose (koord. 17.008, 54.152) vakare galima stebėti kapinius storkulnius. Į viešbučio teritoriją galimą įeiti laisvai.
Salalah apylinkėse viešėjome kelias dienas. Dar viena įspūdinga vieta yra Raysut miesto teritorijoje (koord. 16.93, 54.006), kur pagaliau aptikome raudonsnapių faetonų koloniją. Šie paukščiai panašūs į mažus skraidančius drakonus, o jų skrydį iš labai arti galima stebėti valandomis.
Dar aplankėme ir Al Mughsayl vietovę, kur be turistų lankytinų vietų yra ir paukščių stebėjimo slėptuvė (koord. 16.884, 53.782), iš kurios galima stebėti vandens paukščius, tarp kurių radome fazaninę žakaną ir vieną baltaskruostę žąselę..
Puikiai praleidę laiką Dhofar regione dar turėjome aplankyti centrinę dykumą. Pagrindiniai taškai šiame regione yra - Muntasar oazė (koord. 19.463 54.639) ir netoliese esantis Qitbit viešbutis su savo sodu (koord. 19.175, 54.503). Šios vietovės yra dykumos apsuptyje ir traukia ieškančius vandens bei pavėsio paukščius. Migracijos metu Muntasar oazėje galima pamatyti netikėtų paukščių rūšių, tokių kaip kilniųjų erelių ar tilvikų. Senegalinės smiltvištės yra nesunkiai pamatomos, jei ramiai jų palaukti ryte netoli vandens. Netikėtai mums, ten aptikome du strazdus būdingus kalnuotam regionui – margąjį akmeninį strazdą ir mėlynąjį akmeninį strazdą. Qitbit mus ištiko ir didžiausia kelionės nesėkmė, neradome labai svarbios šiai šaliai rūšies – medšarkinio svirbelio – nepaisant ilgo ieškojimo vakare ir kitą dieną ryte. Teks aplankyti Omaną su malonumu dar kartą. 
Kelionės pabaiga
Dar turėjome kelias dienas ir vėl sugrįžome į Barr Al Hikman apylinkes, kur dar kartą galėjome pasimėgauti tokiais kiekiais tilvikų, kad sunku ir aprašyti, geriau patiems pamatyti. Tada pagaliau, po ilgo ieškojimo, ir aptikome 3 laibasnapius bėgikus.
Kelionės metu iš viso nuvažiavome beveik 5000 kilometrų, įspūdžių kelionėje turėjome apsčiai ir tikrai rekomenduojame aplankyti šią nuostabią šalį kiekvienam paukščių stebėtojui, o ypač besidomintiems tilvikais ir plėšrūnais.