2010-05-15

Bulgarija. Penkta diena

Gegužės 15 d., prieš išvažiuodami iš Madžarovo, sustojome pasidžiaugti paskutinėmis akimirkomis kalnuose, kur galėjome dar kartą pasigrožėti mėlynuoju akmeniniu strazdu, kalnine starta, ispaniniu kūltupiu bei didžiąja pilkąja zyle, pamatėme vakarinę startą (Emberiza cirlus) ir lydimi aukštai virš kalnų sklandančių grifų, išvažiavome į Burgasą (Bourgas).

Kelionė buvo ne tiek tolima, kiek ilga dėl duobėtų kelių, tuo labiau kad mes dar užsukome į ąžuolų giraitę netoli Štito (Štit) kaimelio, kur mus užklupo stiprus lietus, pasižiūrėti rudagalvės medšarkės (Lanius senator) ir baltakaktės medšarkės (Lanius nubicus). Norvegams dar pavyko pamatyti ir alyvinę tošinukę (Hippolais olivetorum).

Karališkasis erelis
Bet šios dienos žvaigždė, karališkasis erelis (Aquila heliaca), mūsų laukė Bulgarijos pietryčių laukuose. Didingas paukštis su iš karto išsiskiriančiu šviesiu pakaušiu, šviesiais dryžiais ant nugaros ir baltu antuodegiu, galingais sparnų mostais visai nesunkiai nugalėjęs stiprų vėją, lengvai sklandė medžiodamas pilkuosius starus (Spermophiltus citellus), kurie be paliovos cypsėjo šalia savo urvelių. Ant kupstų tūpčiojo palšasis kūltupis (Oenanthe isabellina). Pasirodo, šie paukštukai ne veltui laikosi starų draugijos – jie peri starų iškastuose urveliuose.

Nakvojome Burgase, „Vaya Pelican House“ nakvynės namuose, naujai įrengtuose kambariuose su visais patogumais, virtuvėle ir net kompiuteriu su intenetu – ir visa tai tik už 10 eurų žmogui.