2010-05-16

Bulgarija. Šešta diena

Geltonasis garnys
Ankstų rytą nakvynės namų šeimininkas valtimi mus nuplukdė į Vajos (Vaya) ežerą, kur turėjome galimybę iš arti pasižiūrėti ir pafotografuoti rožinių pelikanų (Pelecanus onocrotalus), naktikovių (Nycticorax nycticorax), geltonųjų garnių (Ardeola ralloides), mažųjų kormoranų (Phalacrocorax pygmaeus) ir mažųjų baltųjų garnių (Egretta garzetta). Taip pat pamatėme juodakaklį kragą (Podiceps nigricollis), upines (Sterna hirundo) ir baltaskruostes (Chlidonias hybridus) žuvėdras, purpurinį garnį (Ardea purpurea), didžiuosius kormoranus (Phalacrocorax carbo) ir didelius pulkus gulbių.

Rožiniai pelikanai
Po pusryčių svetingas šeimininkas mus nuvežė parodyti šlapių pievų, kur radome būrį gaidukų, pilkųjų, geltonųjų, baltųjų ir mažųjų garnių, 7 rožinius pelikanus, dryžgalves ir pilkąsias antis, iš nendrių pakilo ir perskridęs pievą tankiuose ir aukštuose žolynuose nusileido purpurinis garnys, ant laidų tupėjo žalvarnis. Toliau nuvažiavome prie Anastasovsko ežero. Visi nendrynai skambėjo nuo plačiauodegių (Cettia cetti) ir mažųjų krakšlių balsų, danguje nardė daūrinės, šelmeninės bei langinės kregždės, tarp jų kaip žaibas švystelėjo ir ilgais sparnais pradėjo raižyti dangų pievinė kregždūnė (Glareola pratincola), prie jos prisijungė dar viena. Grakštūs ir gerokai didesni paukščiai iš karto išsiskyrė iš kregždžių būrio. Labai norėjom jas pamatyti ne vien tik skrydžio metu, bet ir nutūpusias, tačiau nepavyko. Paukščiai labai dideliu greičiu skraidė ore, o kai nutūpdavo, dingdavo žolėje ir jų visai nesimatė. Tik Boris pasisekė prisėlinti prie tos vietos, kur jos nutūpė, ir padaryti kelis kadrus. Likusieji nedrįsome trikdyti šių gražių paukščių, kadangi pievose kažkur galėjo būti jų lizdai.

Purpurinis garnys
Toliau sekė trumpas sustojimas šalia Burgaso esančiuose tvenkiniuose, bet dėl stipraus vėjo paukščių ten beveik nebuvo, tik visi aukštos įtampos elektros stulpai buvo nusėti perinčių didžiųjų kormoranų lizdais. Tą naktį nakvojome Kavarnos kurorte, kur atvažiavome vėlai vakare jau visai sutemus, ir apsistojome viešbutyje ant aukšto skardžio, o apačioje matėsi tamsi jūra ir žybčiojo miesto žiburiai.